Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie: przepis idealny na lato

2021-03-29
Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie: przepis idealny na lato
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie to przepis idealny na lato. Zarówno kalafiora, jak i brokuła można jeść na surowo lub krótko blanszować, aby był łatwiejszy w przyswojeniu. Ta kolorowa i pełna smaku sałatka zachwyci was swoją świeżością i soczystością. Chrupiąca sałatka dla całej rodziny z kalafiora, brokuła i świeżych warzyw w dowolnych proporcjach. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula czerwona
  • Na sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, łodygi pokroić na kawałki. 
  • Oba warzywa krótko blanszować we wrzątku, wrzucić do wrzącej wody i gotować kalafiora 4 minuty, a brokuła 2. Warzywa powinny być jędrne i chrupkie.
  • Rzodkiewki pokroić na plasterki, ogórek przekroić wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki. 
  • Pomidora przekroić, gniazda nasienne usunąć, miąższ pokroić w kostkę.
  • Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę. 
  • Warzywa wymieszać ze sobą.
  • Z podanych składników przygotować sos. Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze zmiksować.
  • Sosem zalać sałatkę, wymieszać i wstawić do lodówki. 
  • Podawać do pieczonego mięsa lub ze świeżym chlebem jako letnią przekąskę.