Surówka z selera korzeniowego i papryki

2021-03-29
Joanna Anczura
Surówka z selera korzeniowego i papryki
Autor: Shutterstock Surówka z selera i papryki  doda nam zimą energii i poprawi odporność
łatwy
15 min
4

Seler ma wysoką zawartość witaminy K, której zadaniem jest dbanie o właściwą krzepliwość krwi, a także sporo wapnia, żelaza i witaminy C. Papryka zawiera cenna kapsaicynę - rozgrzewającą i przeciwbólową oraz więcej witaminy C niż cytryna. Surówka z tych dwóch warzyw jest więc nie tylko smaczna ale i zdrowa!

SKŁADNIKI

  • średni seler
  • łyżka soku z cytryny
  • strąk czerwonej lub żółtej papryki
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji
  • sól
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał, dopraw solą i cukrem.
  • Paprykę pokrój na paseczki, wymieszaj z selerem.
  • Całość polej śmietaną lub jogurtem, lekko wymieszaj, udekoruj orzechami.
Joanna Anczura