Najlepsza pieczeń z ryżem - smaczna na ciepło i na zimno

Najlepsza pieczeń z ryżem - smaczna na ciepło i na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń z ryżem to pyszne danie z piekarnika.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczenie to nasza polska specjalność, robimy je z wielu rodzajów mięs. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza przed świętami, tym razem proponujemy pieczone mięso z ryżem. Taka pieczeń z warzywami i ryżem znacznie urozmaici nasze domowe menu. Na ciepło można ją polać ulubionym sosem i podać na obiad, na zimno pasuje do kanapek.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki

  • 100 g ugotowanego ryżu

  • 1 jajko

  • 1/2 cebuli

  • 1 marchewka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • kilka gałązek szczypiorku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekać.

  • Do miski przełożyć mięso mielone, dodać posiekane natkę pietruszki i szczypior, doprawić słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym i czarnym, kolendrą i solą.

  • Dodać startą marchew, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić. Dosypać wystudzony ryż, wymieszać.

  • Foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć mięsną masę.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez godzinę.

  • Przed wyjęciem z piekarnika warto nakłuć pieczeń szpikulcem i nacisnąć.

  • Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny, pieczeń jest gotowa. Jeżeli jest mętny, trzeba jeszcze podpiec.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby.

Ocena: 3,1