Skwierczące krewetki z patelni

2021-03-29
Krewetki na kolację? To super pomysł na lekkie i aromatyczne danie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Oto sprawdzony przepis wykwintne danie, które można podać na romantyczną kolację przy świecach! Krewetki coraz śmielej wkraczają na nasze stoły. Podaje się je na gorąco lub na zimno. Gotuje się je w wodzie lub na parze, dusi, piecze na ruszcie albo smaży. Nadają się na zupę, do omletów, naleśników i dań z makaronem. Można zrobić z nich galaretki, musy, pasty, sałatki.

Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.

SKŁADNIKI

  • 20 krewetek tygrysich (surowych, gotowanych, mrożonych lub świeżych)
  • 4 ząbki czosnku posiekane w plastry
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki posiekanego chili
  • sól
  • 2 gałązki natki pietruszki drobno posiekane
  • łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki oprawić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać połowę masła, włożyć czosnek i chwilę smażyć, dodać chili. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.
  • Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować. Zmniejszyć ogień, przewrócić krewetki na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Przewrócić ponownie krewetki i smażyć jeszcze przez pół minuty.
  • Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła oraz oliwę. Odstawić z ognia.
  • Doprawić sokiem z cytryny i solą morską.