Okoń w cieście - smaczna rybka w kilka chwil

Okoń w cieście - smaczna rybka w kilka chwil

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Okoń w cieście - najlepszy urlopowy obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Okoń w cieście jest smaczny, chrupiący i można go przygotować w kilka chwil. Mięso okonia to dobre źródło selenu, witamin D i B oraz kwasy omega-3. Warto jednak pamiętać, że ze względu na gromadzenie się rtęci w jego organizmie, nie powinny jadać go kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.

Składniki

  • 4 sprawione okonie

  • 1 łyżka przyprawy do ryb

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2 jajka

  • 5 łyżek mąki

  • 100 ml słodkiej śmietany

  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryby przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb i odstawić na 15 min.

  • Mąkę wymieszać z jajkami i śmietaną, przyprawić papryką i solą. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.

  • Ryby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.

Ocena: 5