Rosół - królowa polskich zup

Rosół - królowa polskich zup

Tradycyjny rosół z kaczki wg przepisu Jakuba Kuronia.

Zupy to polska specjalność, są obecne w naszej tradycji kulinarnej od zawsze. Chociaż coraz częściej eksperymentujemy i poszukujemy nowych rozwiązań, wciąż jesteśmy przywiązani do tradycyjnych smaków i znanego od lat podejścia do ich przygotowywania. Rodzinne przepisy kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie są gwarancją smaku.

Chyba nie ma wątpliwości co do tego, która z zup wiedzie absolutny prym. Z całą pewnością większość z nas zgodnie przyzna, że jest nią rosół. Bez tego złotego wywaru warzywno-mięsnego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. By smakował jeszcze lepiej, warto sięgnąć po makaron jajeczny Lubella 5 jaj wałkowany trzy razy, tak jak to robiły nasze babcie.

Tradycyjny rosół z kaczki wg przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • Makaron Lubella 5 jaj krajanka

  • 2 udka z kaczki

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • 4 marchewki

  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego

  • 2 pietruszki

  • pęczek natki pietruszki

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz ziarnisty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rosół gotuj w pięciolitrowym garnku. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, włóż udka z kaczki i gotuj godzinę na wolnym ogniu.

  • Następnie dodaj opaloną cebulę i pora. Cebulę można opalić nad palnikiem gazowym, na suchej patelni lub w piekarniku.

  • Dodaj obrane warzywa, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę soli.

  • W czasie gotowania zbieraj z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny.

  • Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Kiedy rosół z kaczki jest prawie gotowy, ugotuj makaron.

  • Tradycyjny rosół z kaczki podaje z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa i natką.

Więcej przepisów z wykorzystaniem makaronu Lubella znajdziesz na www.uwielbiam.pl.

Materiał partnerski

Ocena: 4,5