Bulion na grillowanych skrzydełkach doktora Bardadyna

2021-03-31
Marek Bardadyn
Bulion na grillowanych skrzydełkach doktora Bardadyna
Autor: Shutterstock Bulion na grillowanych skrzydełkach doktora Bardadyna
łatwy
0 min
4

Bulion na grillowanych skrzydełkach to przepis z książki dr Bardadyna Dietetyczne Przepisy, Schudnij z dietą strukturalną. Ten aromatyczny wywar można przechowywać zamrożony i stosować do przyrządzania zup i sosów.

SKŁADNIKI

  • 4 średnie skrzydełka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
  • 2,5 litra wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka kurczaka dokładnie natrzyj majerankiem i ziołami prowansalskimi, posmaruj oliwą.
  • Griluj skrzydełka na patelni (około 5 minut z każdej strony) lub w grillu kontaktowym (około 15 minut). Możesz też upiec je w piekarniku nagrzanym do 200oC (20 minut). Skrzydełka powinny się zrumienić.
  • Przełóż mięso do garnka i zalej wodą.
  • Dodaj obraną cebulę pokrojoną na 3 grube plastry i lekko opieczoną na suchej patelni.
  • Umyj i obierz pozostałe warzywa, pozostałe warzywa, pokrój na grube plastry i dodaj do zupy.
  • Dodaj gałązkę rozmarynu (opcjonalnie) i gotuj wywar na małym ogniu około 1,5 godziny. Na koniec posól do smaku i przecedź przez drobne sitko.
  • Otrzymasz 2 litry aromatycznego wywaru, który możesz po przestudzeniu zamrozić w kilku porcjach i wykorzystać do przyrządzania zup i sosów.
Marek Bardadyn