Ciasto HURAGAN: obłędny przepis na zakręconą roladę

Ciasto HURAGAN: obłędny przepis na zakręconą roladę
Autor: Shutterstock Oszałamiająco efektowne ciasto Huragan 
łatwy
45 min
4

Ciasto Huragan lub Tornado, to niesamowicie efektowne połączenie delikatnego dwukolorowego biszkoptu i pysznego kremu. Jak osiągnąć taki efekt? Z tym przepisem to łatwizna. Specjalnie dla Was przygotowałam poglądowy rysunek, jak mieszać dwa kolory biszkoptu, aby uzyskać oszałamiające ciasto. Do dzieła!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 żółtka o temperaturze pokojowej
  • 10 g cukru (3/4 łyżki)
  • 55 g oleju (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 65 g mąki tortowej (8 łyzek)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki do pieczenia
  • 4 białka jaja w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 80 g cukru (6 i 1/3 łyżki)
  • 1-3 krople barwnika spożywczego
  • 1 łyżka gorącej wody
  • Krem:
  • 125 g śmietanki kremówki (1/2 szklanki) schłodzonej
  • 25 g cukru pudru (3 i 1/2 łyżki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj olejem.  Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W dużej misce wymieszaj żółtka, olej, cukier i mleko do uzyskania jednorodnej masy.
  • Dodaj do masy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ubijaj do wymieszania wszystkich grudek. 
  • Białka ubij oddzielnie na pianę. Dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze na średnich obrotach przez 1 minutę. Następnie w trzech porcjach dodaj cukier i ubij na dość sztywną pianę. Wystarczy, jak po wyjęciu trzepaczki utrzyma się miękki szczyt. 
  • W trzech porcja dodaj ubitą pianę do ciasta. Wmieszaj pianę z białek za pomocą łopatki lub trzepaczki. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję
  • Odważ 110 g ciasta i przełóż do innej miski. Dodaj barwnik oraz wodę i wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego lub plastikowej torebki. 
  • Ciasto waniliowe wylej na przygotowaną blachę i wyrównaj jego powierzchnie za pomocą szpatuły. 
  • Ciasto zabarwione rozprowadź na powierzchni ciasta waniliowego. Najlepiej jest to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka foliowego. Odetnij rożek i miejsce przy miejscu równoległymi liniami pokryj ciemnym ciastem jasną powierzchnię. 
  • Teraz pora na wzór huraganu. Użyj pałeczki lub patyka do szaszłyków i zacznij rysować wzór najpierw w poziomie w ruchu ciągłym, a następnie w pionie również w ruchu ciągłym (jak pokazano to na rysunku poniżej).
  • Delikatnie postukaj blachą do pieczenia o powierzchnię roboczą raz lub dwa razy, aby uwolnić pęcherzyk powietrza. 
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut, a następnie przełącz na tryb wentylatora i piecz przez kolejne 3-4 minuty lub do momentu, gdy wierzch będzie złotobrązowy i suchy w dotyku. Jeśli nie masz trybu wentylatora, piecz kolejne 5 minut i sprawdź, czy blat jest złocistobrązowy i suchy w dotyku. Ważne jest, aby wierzch był suchy w dotyku, aby ta warstwa nie odklejała się podczas późniejszego zwijania.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, a następnie natychmiast wyjmij je z patelni na stojak do chłodzenia i zdejmij pergamin. Niech ciasto ostygnie w ten sposób przez 5-6 minut. Następnie rozłóż ścierkę, na nim papier do pieczenia i ciasto, pomagając sobie tkaniną, zwiń zgrabną roladę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  • Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem. Powinno to zająć około 2 minut na najwyższych obrotach. Uważaj, aby nie przebić śmietany, bo zamiast puszystego kremu będzie masło.
  • Rozwiń ciasto. Rozłóż krem ​​na jasnej powierzchni ciasta. Więcej bitej śmietany powinno znaleźć się przy krawędzi od której zaczniesz zwijać roladę. W ten sposób unikniesz przesunięcia kremu. 
  • Zwiń roladę. Okryj luźno papierem do pieczenia i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Przed podaniem odetnij po około 1,5 cm z każdej strony (te kawałki należą się cukiernikowi albo dzieciom), a następnie pokrój ciasto na plasterki w dowolnym rozmiarze
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Zobacz jak mieszać dwie warstwy kolorowych ciast w roladzie HURAGAN:

Instrukcja jak mieszać kolory w cieście na roladę HURAGAN

Zobacz także: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej