Ziemniaczane talarki smażone w cieście - chrupiące z zewnątrz, aksamitne w środku

Ziemniaczane talarki smażone w cieście - chrupiące z zewnątrz, aksamitne w środku
Autor: Shutterstock Ziemniaczane talarki smażony=e w cieście to smaczny dodatek do pieczonych mięs.
łatwy
35 min
4

Ziemniaczane talarki smażone w cieście to dodatek do dań mięsnych. Znakomicie zastąpią frytki czy łódeczki ziemniaczane. Są kaloryczne, owszem, ale nie jada się ich na co dzień. Takie odświętne ziemniaczki polecam do bożonarodzeniowego obiadu.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ziemniaków równych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mleko
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Żółtka wymieszać z mąką i odrobiną mleka, do ciasta dodać ubite białka.
  • Ciasto dokładnie wymieszać, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, włożyć je na minutę do osolonego wrzątku i odcedzić.
  • Talarki odstawić, aby wyschły.
  • Osuszone plasterki zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej