Wrap z tuńczykiem - pyszne danie w 20 minut

Wrap z tuńczykiem - pyszne danie w 20 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wrap z tuńczykiem na sałacie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nietypowy wrap, bo podany na liściu sałaty, a nie placku kukurydzianym, nie tylko dobrze smakuje. Zawiera całe mnóstwo witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Na przygotowanie tego szybkiego dania wystarczy 20 minut.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 1 główka sałaty masłowej

  • 1 puszka kukurydzy lub 2 kolby świeżej

  • 1 drobno posiekany seler naciowy - 1 łodyga

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 1 pomidor pokrojony w kostkę

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sok z połówki cytryny

  • 3 łyżki majonezu

  • feta

  • 1 szklanka zielonego groszku

  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeśli zdecydowaliście się na świeżą kukurydzę, która ma więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do tej z puszki, ugotuj ją. Do wrzącej osolonej wody, dodaj szczyptę cukru i kukurydzę. Po 10 minutach kukurydzę wyjmij ostudź zimną wodą, a później osusz papierowym ręcznikiem.

  • Ugotuj i ostudź zielony groszek.

  • Ziarna z kukurydzy wrzuć do miski - wystarczy je ściąć nożem. Dodaj groszek, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego selera naciowego, pomidora, szczypiorek i pietruszkę, pokruszoną fetę. Przypraw majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  • Tak przygotowaną mieszankę podaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Pysznie smakuje ze schłodzonym białym winem.

Ocena: 0