Przepis na imprezowy hit - serowe fondue z wiśniówką

2021-03-29
Fondue z wiśniówką
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Fondue z wiśniówką to znakomity pomysł na urozmaicenie menu kameralnej imprezy sylwestrowej. Jeśli nie dysponujecie specjalnym naczyniem do foundee, do podania sosu można wykorzystać garnek lub żaroodporne naczynie ustawione na podgrzewaczu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g tartego żółtego sera (najlepiej gruyere lub ementaler)
  • 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 4 łyżki wytrawnej wiśniówki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wino podgrzać, dodać do niego ser, wymieszać i podgrzewać aż powstanie jednolita masa.
  • Dodać wiśniówkę i przyprawy, dokładnie połączyć składniki.
  • Sos podawać w podgrzewanym naczyniu. Znakomicie smakuje z białym oraz razowym pieczywem.