Ozorki wieprzowe w galarecie

2021-04-01
Ozorki wieprzowe w galarecie
Autor: thinkstockphotos.com Ozorki wieprzowe w galarecie to pyszna przekąska dla całej rodziny. 
łatwy
30 min
4

Ozorki wieprzowe  w galarecie to pyszna i niedroga przekąska. Również doskonała przystawka. To świetny pomysł na zagospodarowanie tanich podrobów. Ozorki wieprzowe podane z chrzanem smakują wyśmienicie. 

SKŁADNIKI

  • 2 ozorki wieprzowe
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 10 g żelatyny
  • 0,5 l bulionu
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ozór wieprzowy dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondla i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i wylej wodę, przepłukując języki pod bieżącą wodą. Wlej świeżą, czystą wodę i postaw garnek na ogniu, zagotuj, usuwając pianę, jeśli występuje. Dodać obrane marchewki i cebulę, liście laurowe, pieprz i sól. Gotuj ozór na średnim ogniu do miękkości, około dwóch godzin. Rosół powinien być słony i smaczny.
  • Gotowy ozór powinien być miękki. Wyjmij go z bulionu, włóż do zimnej wody. Ostrożnie zdejmij z niego skórki, zewnętrzną warstwę. Pokrój obrany ozór na porcje lub według uznania.
  • Żelatynę rozpuść w 0,5 litra gorącego bulionu, ciągle mieszając, aby nie pozostały nierozpuszczone kawałki. Żelatyna jest sprzedawana na różne sposoby, dlatego musisz najpierw przeczytać instrukcje na opakowaniu. Umieść kawałki ozora w głębokim naczyniu. W razie potrzeby dodaj gotowaną marchewkę, groszek, oliwki. Napełnij naczynie przygotowaną galaretą. Wstaw do lodówki.
  • Gdy tylko galareta stężeje, można ją podać na stół. Najczęściej galareta z ozorków to danie świąteczne.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Polecamy również przepisy na: Galaretkę wieprzową z majerankiem  oraz   Galaretka z kurczaka a la Magda Gessler