Mini pizze z grzybami: drożdżowe tartaletki z grzybami i serem

Mini pizze z grzybami: drożdżowe tartaletki z grzybami i serem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mini pizze z grzybami można jeść na ciepło lub na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mini pizze z grzybami to po prostu otwarte paszteciki z ciasta drożdżowego na pizzę. Tak przygotowane tartaletki z nadzieniem z grzybów leśnych będą smakowały wam i waszym przyjaciołom. Podczas przyjęcia mogą stanowić przekąskę lub przystawkę do kolacji. Mini pizze z grzybami hodowlanymi (najbezpieczniejsze dla dzieci): pieczarkami lub boczniakami staną się przysmakiem waszych dzieci. 

Tutaj: O grzybach w Polsce, zasadach zbierania i przetwarzania

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić dość drobno. 

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać grzyby i smażyć do chwili, gdy odparuje sok, jaki wypuszczą. 

  • Drożdżowe ciasto na pizzę rozwałkować, przy pomocy foremki lub szklanki wykroić krążki.

  • Na środku każdego krążka ułożyć po łyżce grzybowego farszu. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem. Posypać tartym serem.

  • Mini pizze zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili gdy ciasto się zrumieni, a ser przypiecze.  

  • Podawać jako przystawkę lub przekąskę do piwa dla dorosłych lub przekąskę do szkoły dla dzieci. 

Ocena: 0