Jadalne kwiaty. Jak smażyć kwiaty akacji?

Jadalne kwiaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kwiaty akacji smażone w cieście

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Poza kalafiorem, niewiele kwiatów ląduje na talerzu. Czy słusznie? Warto sprawdzić, próbując pachnących kwiatów akacji smażonych w cieście naleśnikowym. Jak zrobić smażone kwiaty akacji?

Składniki

  • kwiaty akacji - około dwudziestu

  • szklanka mleka

  • pół szklanki mąki

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 2 jaja

  • opakowanie cukru wanilinowego lub miąższ z jednej laski wanilii

  • skórka z pomarańczy

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kwiaty akacji starannie czyścimy, mocząc w chłodnej wodzie, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i suszymy. Możemy proces przyspieszyć używając obrotowej suszarki do sałaty, albo staromodnie wytrząsając wodę w płóciennym woreczku.

  • Przygotowujemy słodkie ciasto naleśnikowe - białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobina soli); żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym, dodajemy mleko i przesianą mąkę. Dokładamy startą skórkę z pomarańczy, a na koniec pianę i całą masę delikatnie mieszamy, uważając, by nie opadła.

  • Kwiatostany zanurzamy w rzadkim cieście, tak, by pokryło płatki.

  • Smażymy na rozgrzanym oleju albo na sklarowanym maśle.

  • Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.

  • Rumiane ciasto można posypać cukrem pudrem.

Podobnie można smażyć w cieście kwiaty bzu. W wersji mniej deserowej do zapiekania nadają się także złociste kwiaty cukinii.

Ocena: 3,5