Figi zapiekane w szynce parmeńskiej: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party

Figi zapiekane w szynce parmeńskiej: przepis na elegancką przekąskę na karnawałowe party

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Figi z szynką parmeńską - wyrafinowana przekąska na szalone karnawałowe party.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Figi zapiekane w szynce parmeńskiej, a do tego kieliszek białego wina to włoska przystawka na wyjątkowe okazje. Planujesz menu na eleganckie i szalone party w karnawale? Ta przystawka będzie strzałem w dziesiątkę! Zachwyci gości i wprawi ich w dobry nastrój, a przy okazji będzie piękną ozdobą stołu.

 

Składniki

  • 12 sztuk świeżych fig

  • 200 g sera gorgonzola

  • 24 plasterków szynki parmeńskiej

  • 12 pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki oliwy

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Figi umyj, osusz i przekrój na pół.

  • Na każdą połówkę nałóż małą kosteczkę sera pleśniowego, skrop odrobiną oliwy z oliwek i posyp pieprzem.

  • Każdą z połówek figi owiń plasterkiem szynki parmeńskiej.

  • Zepnij całość wykałaczką, na górze umieszczając połówkę pomidorka koktajlowego.

  • Figi przełóż do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8 minut pod folią aluminiową.

  • Po upływie czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.

  • Podawaj ciepłe.

Ocena: 4,5