Przepyszny fenkuł zapiekany w sosie serowym

2021-03-29
Fenkuł pieczony w sosie serowym
Autor: Shutterstock Fenkuł pieczony w sosie serowym to popularna przystawka kuchni francuskiej.
łatwy
30 min
4

Fenkuł pieczony w sosie serowym znakomicie smakuje jako samodzielne danie, podany z białym pieczywem, ale jet też świetnym dodatkiem do dań rybnych. W kuchni francuskiej podaje się go na przykład do pieczonego lub smażonego dorsza.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 fenkuł
  • cukier i sól1 łyżka masłą
  •  
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g sera typu rokpol
  • 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fenkuł oczyścić i odkroić łodygę, bulę opłukać i gotować 5 minut w posolonej i osłodzonej wodzie.
  • Ugotowany fenkuł przekroić wzdłuż na pół i włożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
  • Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i zagotować. Dodać ser i delikatnie mieszając znów zagotować.
  • Fenkuł zalać sosem i posypać tartą bułką. Zapiekać 20 min w temperaturze 160 st. C. Podawać z białym pieczywem i lampką białego wina.