Babeczki serowo-porowe na cieście z sucharków

2021-03-31
Babeczki serowo-porowe na sucharkach
Autor: Shutterstock Babeczki serowo-porowe wymagają sporo cierpliwości, ale warto na nie poczekać.
średni
120 min
4

Aby przygotować babeczki serowo-porowe warto przygotować co najmniej dobę przed podaniem. Czas działa na ich korzyść, warto im dać chwilę, aby smaki się przegryzły.

SKŁADNIKI

  • 80 g sucharów
  • 40 g masła
  • por
  • sól i pieprz
  • 20 ml białego wina
  • 2 jajka
  • kostka twarogu
  • 100 g tartego parmezanu
  • 50 ml śmietany
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z drobno pokruszonych sucharów z masłem ucieramy gładką masę i wylepiamy nią foremki do babeczek. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Oczyszczone i umyte białe części porów kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie masła, aż się zeszklą. Przyprawiamy je i podlewamy winem. Dusimy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do roztrzepanych jajek dodajemy twaróg, parmezan i śmietanę, a następnie wystudzone pory. Powtałą masa napełniamy babeczki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Babeczki wstawiamy do żaroodpornego naczynia w połowie wypełnionego wodą. Pieczemy 45 minut.
  • Wystudzone babeczki wkładamy na dobę do lodówki. Przed podaniem posypujemy zieleniną.