Solona włoszczyzna na zimę

2021-03-29
Solona włoszczyzna na zimę
Autor: Shutterstock Solona włoszczyzna na zimę przygotowana w słoikach jest gotowa do użycia od razu.
łatwy
30 min
4

Przygotowanie kilku słoików solonej włoszczyzny to znakomite rozwiązanie dla zabieganych. Gdy jest potrzebna, nie trzeba jej już czyścić czy obierać. Wystarczy odkręcić słoik i wrzucić warzywa do zupy czy gulaszu.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 400 g pietruszki
  • 300 g selera
  • 30 g pora
  • 400 g soli
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Pory pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa wymieszać z 3/4 soli.
  • Do czystych, wyparzonych słoików wsypać po trochu soli, włożyć warzywa, mocno dociskając.
  • Na wierzchu posypać solą. Szczelnie zamknąć.