Dynia po śląsku - przepis na pyszną marynowaną dynię

2021-03-29
Dynia po śląsku - przepis na pyszną marynowaną dynię
Autor: Shutterstock Dynia po śląsku to pyszna marynowana przystawka.
łatwy
30 min
4

Dynia po śląsku to znakomity pomysł na marynatę z dyni z dodatkiem ziół i przypraw korzennych.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy także:

Powidła dyniowe z pomarańczą

Przepis na kompot z dyni

Marynata z dyni na słodko

Dynia marynowana z imbirem

Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni (bez skóry i pestek)
  • 1 szklanka octu winnego 6 %
  • 1 szklanka wody
  • 2 gałązki estragonu
  • 6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić w kostkę i wrzucić na 5 min. do lekko osolonego wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Zagotować wodę z octem, cukrem, solą, goździkami i cynamonem.
  • Dynię układać w słoikach, do każdego wrzucić kilka listków estragonu, zalać gorąca zalewą.
  • Szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 min.