Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę: smaczny dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ikra z buraków i jabłek pyszny dodatek, doskonała jarzynka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraińska ikra z buraków i jabłek na zimę to rodzaj ni to gotowej sałatki, ni to jarzynki. Doskonała na zimno, pyszna na ciepło. Idealny dodatek do obiadu. Genialny wynalazek dla zapracowanej karmicielki domowej. 

Składniki

  • 1 kg buraków

  • 1 kg przecieru pomidorowego

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • 1 kg marchwi

  • 1 kg papryki

  • 1 ostra papryczka

  • 20 ząbków czosnku

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

  • 200 ml oleju

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • oraz 8-9 słoików o pojemności 0,5 l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ponieważ będziemy przerabiać dużą ilość składników, należy przygotować duży garnek lub rondel o pojemności 5-7 l

  • Garnek umieścić na gazie, dodać olej, rozgrzać, a następnie dodawać kolejno:

  • Cebulę, pokrojoną na półkola, i smażyć do lekkiego zrumienienia.

  • Przecier pomidorowy, dusić 4-6 minut.

  • Buraki, jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego), marchew, starte na tarce.

  • Paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę.

  • Ostrą papryczkę, pozbawioną pestek i bardzo drobno posiekaną.

  • Wszystko przykryć pokrywką i dusić 1 godzinę.

  • Na koniec czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do wrzącej ikry. Wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.

  • Wrzącą ikrę przełożyć do wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywkami, odwrócić do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Ostudzone słoiki odwrócić i przechowywać w chłodnej piwnicy lub spiżarni.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).