Przecier ze szpinaku na zimę

2021-03-29
Przecier ze szpinaku
Autor: Shutterstock Przecier ze szpinaku na zimę przygotujesz bez problemu.
łatwy
30 min
4

Młody szpinak ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i świetnie smakuje. Jeśli nie lubisz zimą wykorzystywać w kuchni szpinaku mrożonego, możesz na chłodne miesiące samodzielnie przygotować przecier z młodych listków. Stanowi on świetny dodatek do zup i koktajli - wystarczy do niego dodać na przykład zblendowane jabłko lub banana i  zielony koktajl gotowy.

W ten sam sposób można przygotować przecier ze szczawiu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak przebrać, umyć i pozostawić do wyschnięcia.
  • Oberwać ogonki a listki zmielić w maszynce lub zblendować.
  • Miazgę szpinakową osolić i pogrzać (nie gotować).
  • Przelać do butelek, zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut.