Przecier ze szpinaku na zimę

Przecier ze szpinaku na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przecier ze szpinaku na zimę przygotujesz bez problemu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Młody szpinak ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i świetnie smakuje. Jeśli nie lubisz zimą wykorzystywać w kuchni szpinaku mrożonego, możesz na chłodne miesiące samodzielnie przygotować przecier z młodych listków. Stanowi on świetny dodatek do zup i koktajli - wystarczy do niego dodać na przykład zblendowane jabłko lub banana i  zielony koktajl gotowy.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak przebrać, umyć i pozostawić do wyschnięcia.

  • Oberwać ogonki a listki zmielić w maszynce lub zblendować.

  • Miazgę szpinakową osolić i pogrzać (nie gotować).

  • Przelać do butelek, zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut.

tip dnia

W ten sam sposób można przygotować przecier ze szczawiu.

Ocena: 0