Papryka marynowana: przepis na marynatę z niską zawartością sodu

Papryka marynowana: przepis na marynatę z niską zawartością sodu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czerwień papryka zachęca by sięgnąć po więcej. 

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Papryka marynowana w occie ma licznych wielbicieli. W proponowanym przez nas przepisie znajduje się wyjątkowo mało soli, a więcej smaku. Tak przygotowaną paprykę mogą jeść wszystkie osoby na diecie niskosodowej. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryką należy starannie umyć, wyciąć gniazda nasienne, ścinając piętki od strony szypułki, dokładnie odsączyć z wody.

  • Zagotować wodę z octem, marchewką i przyprawami, wystudzić.

  • Paprykę pociąć na paski, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, zalać przygotowaną zalewą, zamknąć słoiki.

  • Słoiki wstawić do szerokiego garnka, zalać wodą tak, aby przykryła słoiki. Od chwili zawrzenia wody w garnku gotować na słabym ogniu 25  min. Słoje ochłodzić, wymieniając stopniowo wodę gorącą na zimną. 

  • Wystudzone słoiki opatrzyć nalepką z opisem i datą zamknięcia. 

tip dnia

Aby papryka nie rozpadła się w gotowaniu, bardzo ważne jest przestrzeganie czasu pasteryzacji oraz stopniowe schłodzenie słoików. Przy gwałtownym ochłodzeniu wody, zanurzone w niej słoiki popękają. 

Ocena: 5