Konfitura z dyni podkręcona alkoholem

Konfitura z dyni podkręcona alkoholem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Alkohol znakomicie podkreśla delikatny smak dyni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sezon na dynie trwa w najlepsze, warto więc wykorzystać ich bogactwo do przygotowania pysznych przetworów. Dziś proponujemy konfiturę z dyni podkręconą alkoholem.

Składniki

  • 1,5 kg dyni

  • 1 kg cukru

  • 1 szklanka wody

  • sok z cytryny

  • 1 kieliszek araku lub wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody na kilka minut.

  • Następnie odcedzić i szybko zanurzyć w zimnej wodzie. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i alkoholem.

  • Z wody i cukru ugotować syrop, włożyć do niego dynię partiami i gotować 10 min. Odstawić.

  • Następnego dnia znów gotować 10 min. i odstawić. Powtarzać aż dynia będzie przejrzysta.

  • Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5