Ogórki małosolne - podajemy dobry przepis

2021-03-29
jak-zrobic-ogorki-malosolne-podajemy-dobry-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Ogórki małosolne - pyszna zakąska.
łatwy
30 min
4

Zrobienie ogórków małosolnych nie wymaga dużego nakładu pracy. Sprawdź jak je zrobić i ciesz się pysznymi warzywami przez całą zimę.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kwiaty i korzenie kopru
  • gorczyca
  • sól
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku ogórki myjemy, a z korzenia chrzanu zdejmujemy wierzchnią warstwę, aż do uzyskania białego koloru.
  • Następnie gotujemy wodę z solą - jedna łyżka soli na litr wody.
  • Ząbki czosnku kroimy na pół, żeby uzyskać lepszy aromat.
  • Następnie na spód naczynia trzeba włożyć kilka ząbków czosnku, nieco chrzanu, ziarna gorczycy (łyżka gorczycy na dwa kilogramy ogórków), gałązki kopru (kilka gałązek na każdy kilogram), przesypać to warstwą ogórków i tak kolejne warstwy.
  • Następnie zalewamy całość gorącą wodą z solą.
  • Słoiki przykrywamy płaskim talerzem lub pokrywką, tak by obciążyć ogórki, żeby nie pływały.
  • Odstawiamy na 48 godzin.