Jak ukisić buraki? Dobry przepis na kiszone buraki
2021-04-01
łatwy
25 min
4
Buraki można kisić podobnie jak ogórki, smakują równie dobrze, a może nawet lepiej. Zazwyczaj buraki kisi się je dla kwasu, ale warto pamiętać również o warzywach. Kiszone buraczki to pyszna przystawka, składnik sałatek i koktajli.
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek korzenia chrzanu
- 1 liść laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.
- Buraki ułożyć w czystym, wyparzonym słoju, dodać czosnek, chrzan i przyprawy.
- Sól wymieszać z wodą, solanką zalać warzywa w słoju.
- Słoik zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Optymalna temperatura to ok 10 st.C.
- Buraczki powinny y ć gotowe po 4-7 dniach. Po otwarciu należy zdjąć pianę z wierzchu, sok przelać do czystych butelek.
- Sok i buraki należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Beszamel - Buraki