Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski
Buraczki z papryką i cebulą na zimę: przepis na przetwory z buraków [WIDEO]
![Buraczki z papryką i cebulą na zimę: przepis na przetwory z buraków [WIDEO]](https://cdn10.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-185639863.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Buraczki z papryką w słoiku są znakomitym dodatkiem do posiłków.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Buraczki z papryką i cebulą na zimę to doskonały sposób na to, by często jeść bardzo zdrowe buraki! Buraki znakomicie komponują się z daniami kuchni polskiej, jednak często rezygnujemy z ich spożywania, bo wymagają dość długiego gotowania lub pieczenia. Jest na sposób - gotowe buraczki w słoiku!
Składniki
3 kg buraków
0,75 - 1 kg papryki
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli (może być więcej)
6-7 ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki gotować lub piec do miękkości.
Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w półplasterki.
Ugotować zalewę z podanych składników, wrzucić do niej paprykę i cebulę i got. ok . 7 min.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zalewy, wymieszać i włożyć do słoików.
Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać 5 ząbków czosnku - drobno posiekanych
Pasteryzować 10 min.