Buraczki z papryką i cebulą na zimę: przepis na przetwory z buraków
2023-07-31
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraczki z papryką i cebulą na zimę to doskonały sposób na to, by często jeść bardzo zdrowe buraki! Buraki znakomicie komponują się z daniami kuchni polskiej, jednak często rezygnujemy z ich spożywania, bo wymagają dość długiego gotowania lub pieczenia. Jest na sposób - gotowe buraczki w słoiku!
SKŁADNIKI
- 3 kg buraków
- 0,75 - 1 kg papryki
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli (może być więcej)
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki gotować lub piec do miękkości.
- Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w półplasterki.
- Ugotować zalewę z podanych składników, wrzucić do niej paprykę i cebulę i gotować ok . 7 min.
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zalewy, wymieszać i włożyć do słoików.
- Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać 5 ząbków czosnku - drobno posiekanych.
- Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Beszamel - Buraki