Buraczki z papryką i cebulą na zimę: przepis na przetwory z buraków [WIDEO]

Buraczki z papryką i cebulą na zimę: przepis na przetwory z buraków [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Buraczki z papryką w słoiku są znakomitym dodatkiem do posiłków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraczki z papryką i cebulą na zimę to doskonały sposób na to, by często jeść bardzo zdrowe buraki! Buraki znakomicie komponują się z daniami kuchni polskiej, jednak często rezygnujemy z ich spożywania, bo wymagają dość długiego gotowania lub pieczenia. Jest  na sposób - gotowe buraczki w słoiku! 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki gotować lub piec do miękkości.

  • Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w półplasterki.

  • Ugotować zalewę z podanych składników, wrzucić do niej paprykę i cebulę i got. ok . 7 min.

  • Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zalewy, wymieszać i włożyć do słoików.

  • Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać 5 ząbków czosnku  - drobno posiekanych

  • Pasteryzować 10 min.

Ocena: 3,1