Bakłażany w oliwie: podajemy dobry przepis

2021-03-29
baklazany-w-oliwie-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Oliwa to nie tylko wspaniała przyprawa, lecz także świetny sposób na konserwowanie warzyw, w tym bakłażanów
łatwy
20 min
4

Bakłażan to pyszne warzywo z rodziny psiankowatych (kuzyn pomidora), które można jeść cały rok. Nadaje się na przekąski zimne i ciepłe, można je faszerować lub zamknąć z oliwą w słoikach na zimę. Jak zrobić bakłażany na zimę?

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • szklanka oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w plastry gr. 1 cm. Rozkładamy na półmisku. Solimy i zostawiamy na pół godziny.
  • Sok, który wydzielił się, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Plastry bakłażana smarujemy oliwą i smażymy na patelni lub grillujemy.
  • Układamy w słoiku, lekko ugniatając, zalewamy oliwą, żeby całkowicie przykryła warzywo. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w piekarniku 20 minut. Podajemy popieprzone, z cytryną.