Przetwory z pigwy: marmolada pigwowa z jabłkami

2021-03-29
Przetwory z pigwy: marmolada pigwowa z jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Słodko-kwaśna marmolada pigwowo-jabłkowa przypomni smak lata w zimowe dni
średni
40 min
4

Pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo, jest za to doskonała w przetworach. Ma lekko kwaskowy smak i można zrobić z niej np. marmoladę. A ponieważ świetnie komponuje się z jabłkami, podajemy przepis na pyszną marmoladę pigwowo-jabłkową.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg słodkich jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka oraz pigwy umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody.
  • Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił.
  • Pod koniec podgrzewania można do masy dodać świeżą skórkę cytrynową lub pomarańczową. Wówczas marmolada nabierze ciekawego aromatu.
  • Gotową marmoladę przełożyć do gorących słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i studzić pod przykryciem.