Pierwszorzędne pikantne melony ze słoika

2021-03-29
Pikantne melony
Autor: Shutterstock Melony pasteryzowane w  pikantnej, korzennej zalewie smakują znakomicie.
łatwy
20 min
4

Pikantne melony marynowane w ostrej, korzennej zalewie smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Do tego świetnie wyglądają więc mogą stanowić ozdobę wielu dań oraz atrakcyjną zakąskę.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 kantalupy
  • 0,5 szklanki octu owocowego
  • 1,5 szklanki wody
  • spory kawałek kłącza imbiru
  • 0,5 cytryny
  • 4 goździki
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • laska cynamonu
  • szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Melony obrać, przekroić, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w średnią kostkę lub wydrążyć specjalna łyżeczką i ułożyć ciasno w słoikach.
  • Imbir obrać i drobno pokroić, cynamon połamać na mniejsze kawałki.
  • Z połowy cytryny ściąć cieniutko skórkę, wycisnąć z niej sok.
  • Zagotować wodę z octem i przyprawami, dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Zdjąć zalewę z ognia, przestudzić, wyjąć z niej skórkę cytrynową.
  • Zalewą wypełnić słoiki z melonami, pasteryzować 30 min w 90 st. C. (Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce).