Marynowane cytryny po marokańsku: przepis

2021-03-29
Marynowane cytryny po marokańsku: przepis
Autor: photos.com Cytryny marynowane w soli to  doskonały dodatek do sosów, mięs i dań warzywnych
łatwy
15 min
4

Marynowane cytryny możesz przechowywać w lodówce nawet przez 6 miesięcy. Dodawaj je do mięs, sosów, dań warzywnych itp. Przed spożyciem opłucz cytryny z soli. Pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.

SKŁADNIKI

  • 10 cytryn (6 do marynowania, 4 na sok),
  • 9 łyżek gruboziarnistej soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką i osusz. Przytnij na końcach.
  • Sześć natnij wzdłuż na ćwiartki (nie rozcinaj owoców do końca).
  • W nacięcia włóż sól (proporcje: 1 łyżka soli na 1 cytrynę).
  • Przełóż cytryny do dużego czystego słoika. Przykryj je pozostałą solą i zalej sokiem wyciśniętym z czterech cytryn. Przykryj słoik (ale nie zakręcaj).
  • Na drugi dzień dociśnij cytryny do dna słoika, by puściły sok. Powtarzaj tę czynność przez dwa kolejne dni.
  • Odstaw w chłodne miejsce na około trzy tygodnie.