Korzenny kompot z czereśni: przepis na "podkręcony" kompot czereśniowy

2021-03-29
Korzenny kompot z czereśni: przepis na podkręcony kompot czereśniowy
Autor: Shutterstock Smak kompotu z czereśni można urozmaicić dodatkiem egzotycznych przypraw.
łatwy
40 min
4

Kompot z czereśni to doskonały dodatek do obiadu - wyjątkowo smakuje zwłaszcza zimą. Gdy znudził ci się klasyczny kompot czereśniowy, możesz jego smak "podkręcić" dodatkiem aromatycznych przypraw. Poznaj  przepis na korzenny kompot z czereśni.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg czereśni
  • 0,5 l wody
  • 150 g cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 kapsułki kardamonu
  • sok z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nasiona kardamonu rozetrzeć w moździerzu.
  • Owoce umyć, osuszyć, wydrylować i przełożyć do czystego naczynia.
  • Kardamon wymieszać ze skórką pomarańczową i zasypać osuszone czereśnie. Pozostawić na całą noc, by puściły sok.
  • Następnego dnia gotować wodę z cukrem, anyżem oraz cynamonem do czasu aż płyn odrobinę się zredukuje, dodać sok z pomarańczy, przełożyć czereśnie z naczynia i doprowadzić do wrzenia.
  • Wlać kompot do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.
  • Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut.