Korzenny kompot z czereśni: przepis na "podkręcony" kompot czereśniowy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kompot z czereśni to doskonały dodatek do obiadu - wyjątkowo smakuje zwłaszcza zimą. Gdy znudził ci się klasyczny kompot czereśniowy, możesz jego smak "podkręcić" dodatkiem aromatycznych przypraw. Poznaj przepis na korzenny kompot z czereśni.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg czereśni
- 0,5 l wody
- 150 g cukru
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 2 kapsułki kardamonu
- sok z jednej pomarańczy
- otarta skórka z jednej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona kardamonu rozetrzeć w moździerzu.
- Owoce umyć, osuszyć, wydrylować i przełożyć do czystego naczynia.
- Kardamon wymieszać ze skórką pomarańczową i zasypać osuszone czereśnie. Pozostawić na całą noc, by puściły sok.
- Następnego dnia gotować wodę z cukrem, anyżem oraz cynamonem do czasu aż płyn odrobinę się zredukuje, dodać sok z pomarańczy, przełożyć czereśnie z naczynia i doprowadzić do wrzenia.
- Wlać kompot do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.
- Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut.