Konfitura z moreli z delikatną waniliową nutą

2021-03-29
Konfitura z moreli z delikatną waniliową nutą
Autor: Shutterstock Wanilia znakomicie podkreśla smak morelowej konfitury.
łatwy
60 min
4

Konfitura ma to do siebie, że jest nie tylko bardzo słodka, ale także dość trwała. Będzie jak znalazł do herbaty na długie zimowe wieczory. Jak zrobić pyszną konfiturę z moreli? Podajemy dobry przepis.

Przyrządzenie konfitury wymaga trochę czasu, ponieważ owoce nie mogą się rozgotować tak jak w przypadku dżemu, lecz pozostać w całości (lub w kawałkach) i całkowicie nasiąknąć syropem cukrowym, aż zrobią się szkliste. Dlatego przyrządzając konfiturę z moreli, nie podgrzewamy owoców z cukrem, lecz najpierw gotujemy syrop. Potem dopiero wkładamy połówki moreli i gotujemy na bardzo małym ogniu do 10 minut, odstawiamy do ostudzenia i znowu gotujemy 10 minut. Proces ten można powtarzać 2-3 razy. Ważne, by owoce nie rozpadły się – dlatego gotujemy je krótko, za to kilka razy, aż nasiąkną syropem. Ważne są także proporcje: do konfitury powinno się dodawać co najmniej tyle cukru, ile owoców (ważymy je już po usunięciu pestek). Aby syrop nie skrystalizował się podczas przechowywania, dodajemy kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.

SKŁADNIKI

  • 1 kg moreli (z pestkami)
  • 3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • strąk wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
  • 2 szklanki cukru wsypać do rondla, dodać wodę, podgrzewając rozpuścić cukier.
  • Do wrzącego syropu włożyć morele, doprowadzić do wrzenia delikatnie mieszając, gotować powoli ok. 10 minut, zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin.
  • Następnie znowu podgrzać, dosypać resztę cukru, zagotować i gotować znowu 10 minut, odstawić do ostudzenia na 12 godzin.
  • Na koniec podgrzać całość jeszcze raz, gotować 5-10 minut. Podczas ostatniego podgrzewania dodać pestki z przekrojonego strąka wanilii oraz sok z cytryny.
  • Gorącą konfiturę z moreli nałożyć do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem, aż ostygną.