Jagodowy chutney do mięs - jak zrobić?

2021-03-26
Jagodowy chutney do mięs
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny, jagodowy sos do mięs.
łatwy
30 min
4

Czarne jagody to rekordzistki pod względem przeciwutleniaczy. Antocyjany, którym jagody zawdzięczają kolor, działają antynowotworowo, wpływają też korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu. Jagody regulują trawienie: świeże lekko przeczyszczają, a suszone lub gotowane działają przeciwbiegunkowo. Zwykle jemy je na słodko, w deserach, tymczasem świetnie smakują też jako dodatek do dań wytrawnych, np. w postaci słodko-kwaśnego chutneya.

Jagody z kruszonką

Sernik z jagodami

Jagody w cukrze

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg jagód
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 1/4 kg cebuli
  • 1/4 kg cukru
  • 3/4 szklanki octu 6%
  • czubata łyżka gorczycy
  • czubata łyżka imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody starannie umyj, osącz i ugnieć w rondlu, aż puszczą sok.
  • Powoli je podgrzewaj, dodaj jabłka obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki, oraz posiekaną cebulę.
  • Rozgotuj na małym ogniu, wsyp cukier, dodaj ocet i przyprawy, gotuj godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  • Gotowy chutney nałóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.