Gruszki marynowane w winie: przepis na gruszki w winnej zalewie

2021-03-29
Gruszki marynowane w winie: przepis na gruszki w winnej zalewie
Autor: Shutterstock Marynowane gruszki to zawsze doskonały dodatek do mięs
średni
45 min
4

Gruszki marynowane w occie winnym z przyprawami to prawdziwy przysmak. Słodko-kwaśne gruszki doskonale pasują do kaczki lub gęsi, a także do pieczonej wieprzowiny. Niebanalny smak gruszek w winnej zalewie uświetni każdy odświętny posiłek.  

SKŁADNIKI

  • 2 kg małych gruszek
  • 1 kg cukru
  • 1 l octu z białego wina
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 10 goździków
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • łyżeczka jagód jałowca
  • kawałek imbiru wielkości kciuka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładamy do wody zakwaszonej octem, aby nie ciemniały. 
  • Skórkę z cytryny i pomarańczy kładziemy na rozgrzanej patelni, dokładamy goździki, pieprz, jałowiec, pokrojony w plasterki imbir, chwilę prażymy.
  • Do uprażonych przypraw wlewamy sok z cytryny, ocet oraz cukier. Gotujemy mieszając, aż cukier się stopi.
  • W uzyskany syrop wkładamy gruszki na 15 min.
  • Wyławiamy do wyparzonych słoików, a zalewę redukujemy do konsystencji rzadkiego syropu.
  • Gorącą zalewamy gruszki, zakręcamy.
  • Tak przygotowane gruszki pełnię smaku osiągają po miesiącu maceracji w winnym syropie.