Galaretka z porzeczek na surowo: przepis ze starej książki kucharskiej

2021-03-29
Galaretka z porzeczek na surowo: przepis ze starej książki kucharskiej
Autor: Shutterstock Galaretka z porzeczek przygotowana w tradycyjny babcini sposób ma niezrównany smak.
łatwy
45 min
4

Przygotowywana na surowo galaretka z porzeczek (nadają się na nią wszystkie rodzaje porzeczek)  to znakomity dodatek do deserów, serów i mięs. Galaretka zachowuje większość witamin, jakie zawierają świeże owoce. Na dodatek nie jest trudna do przygotowania.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki  zmiażdżyć w maszynce do mięsa ze specjalną przystawką albo wycisnąć z nich sok w sokowirówce, a jeszcze lepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Gdy wyciskamy sok w maszynce do mięsa, należy  resztki owoców dokładnie odcisnąć przez jałową gazę.
  • Zmierzyć objętość soku  i wymieszać go z cukrem - proporcja to 1 litr soku na 1,2 l cukru. Przelać do małych wyparzonych słoików, można na wierzch wlać odrobinę spirytusu i podpalić, zakręcić natychmiast wyparzonymi nakrętkami.  Przechowywać w chłodnym miejscu.