Chutney morelowy z whisky

2021-03-29
Chutney morelowy z whisky
Autor: thinkstockphotos.com Morele doskonale smakują również w wytrawnych przetworach, takich jak pikantny chutney.
łatwy
40 min
4

Morelowy chutney z whisky to pyszny, wytrawny sos owocowy. Doskonale pasuje do pieczonej kaczki i gęsi, ale także do pieczonych warzyw, na przykład do batatów. Jego słodko-kwaśny smak podkreślają orientalne przyprawy.

SKŁADNIKI

  • 600 gramów bardzo dojrzałych moreli
  • 1-2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 gramów cukru
  • świeży imbir - kawałek wielkości męskiego kciuka
  • ćwierć łyżeczki mielonej chilli
  • ćwierć łyżeczki zmielonych goździków
  • ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 cytryna
  • 100 ml białego octu winnego
  • 50 ml whisky

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać cukier. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gotować na średnim ogniu około 5 minut.
  • Dorzucić obrany i posiekany imbir oraz przyprawy. Wlać ocet i whisky. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.
  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.