Carskie konfitury z gruszek

2021-03-29
Carskie konfitury z gruszek
Autor: Shutterstock Wykwintne konfitury, które kiedyś były przeznaczone tylko dla cara
łatwy
60 min
4

Carskie konfitury z gruszek to stary przepis rosyjski na wykwintny dodatek do mocnej herbaty. Użyty w przepisie szafran i miód dodają delikatnego, lecz wyraźnie wyczuwalnego aromatu. 

Jeśli nie chcesz używać pektyny, możesz zwiększyć ilość cukru, licząc 350 g cukru na 500 g obranych gruszek. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • na 1 słoik objętości 500 ml
  • 500 g drobnych gruszek bez skóry i gniazd nasiennych
  • 2 łyżeczki octu
  • 250 ml słodkiego wina białego
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 250 g cukru
  • 2-4 nitki szafranu
  • 1 łyżeczka pektyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać 2 l wody i zakwasić 2 łyżeczkami octu. Gruszki obrać ze skóry, przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Obierki zachować. Kawałki gruszki włożyć do zakwaszonej wody.
  • Cytrynę wyszorować i pokroić na cienkie plasterki.
  • Wszystkie obierki, gniazda nasienne zalać winem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
  • Szafran włożyć do kieliszka i zalać odrobiną gorącego wina.
  • Połączyć zagrzane wino z maceratem z szafranu, przecedzić. Obierki odcisnąć. Wino powinno być mętne i nieco kleiste od uwolnionej z obierek pektyny.
  • Przecedzone wino przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, aby otrzymać syrop.
  • Gruszki przełożyć z zakwaszonej wody na durszlak, odsączyć.
  • Odsączone kawałki gruszek przełożyć do winnego syropu, dodać cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki.
  • Owoce w syropie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, gdy gruszki staną się przezroczyste. W trakcie gotowanie nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem.
  • Odlać 0,5 szklanki syropu z konfitury, połączyć pektynę z 1 łyżką cukru i dodać do syropu, wymieszać dokładnie, a następnie wlać do konfitury.
  • Do konfitury dodać miód. Wszystko razem zagotować, gdy konfitura zacznie wrzeć, gotować jeszcze 1 minutę.
  • Konfiturę przelać do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dokładnie zakręcić. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.