Czereśnie marynowane w occie i winie - przepis babuni

2021-03-29
Czereśnie marynowane w occie i winie - przepis babuni
Autor: Shutterstock Czereśnie marynowane w occie i winie - przepis babuni
łatwy
25 min
4

Czereśnie ładnie pachną ale nie mają intensywnego smaku, natomiast bardzo dobrze chłoną smaki marynat. Taka marynata doskonale nadaje się do mięs, wędlin, serów.

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • po kawałku cynamonu i imbiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem i przyprawami.
  • Gorącym syropem zalej ułożone w słoju wydrylowane  czereśnie (kilka całych owoców nada migdałowy smak).
  • Słój lekko zakręć i pasteryzuj 20 minut, jeżeli słoik jest mniejszy niż 0,5 l, to 15 minut. Po ostudzeniu słój zakręć.