Sałatki z grzybów: grzybowa sałatka na zimę

Sałatka z grzybów na zimę: przepis na grzybową sałatkę do słoików
Autor: thinkstockphotos.com Podgrzybki idealnie nadają się do marynowania - także jako składnik sałatek
łatwy
30 min
4

Sałatka z grzybów jest bardzo dobra zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Warto poznać sposób na grzyby inny niż suszenie czy marynowanie. Sprawdź, jak zrobić grzybową sałatkę do słoików.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ugotowanych podgrzybków
  • 50 dkg cebuli
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 7 łyżek octu
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • sól
  • ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju. Dodać startą na tarce marchewkę.
  • Dodać olej, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu.
  • Gdy marchew poddusi się do miękkości, dodać koncentrat pomidorowy, ocet, a na końcu grzyby.
  • Wszystkie składniki gotować 4 minuty, ewentualnie doprawić do smaku.
  • Gorącą sałatkę nałożyć do słoików. Pasteryzować kwadrans.
Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej