Grzyby duszone na zimę: sprawdzony przepis

grzyby-duszone-na-zime-tradycyjne.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Świeże grzyby, uduszone i zakonserwowane na zimę, przypomną smak lata w chłodne dni
łatwy
50 min
4

Duszone grzyby w słoikach przydadzą się nie tylko w Wigilię, warto więc przyrządzić parę weków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na grzyby duszone na zimę.

SKŁADNIKI

  • 2 kg grzybów leśnych
  • 0,5 l masła klarowanego
  • 2-4 cebule
  • do smaku: sól, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić w plasterki.
  • Masło roztopić w dużym rondlu, dodać cebulę i podsmażyć ją, aż się zeszkli.
  • Dodać grzyby. Smażyć, mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Ostudzić.
Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej