Zupa z dyni piżmowej z chrzanem [DETOKS I OCZYSZCZANIE]

2021-03-29
Zupa z dyni piżmowej z chrzanem [DETOKS I OCZYSZCZANIE]
Autor: Shutterstock Zupa z dyni piżmowej z chrzanem ma własności  oczyszczające i odtruwające organizm
łatwy
15 min
4

Chrzan to naturalny środek bakteriobójczy, oczyszcza zatoki i pomaga zwalczać przeziębienie. Doskonale komponuje się ze słodkawym smakiem dyni, całość dopełnia orzeźwiający smak cytryny i dodatki detoksykacyjne. Taka zupa oczyszcza i regeneruje organizm oraz wspomaga odchudzanie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni piżmowej (już obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu (gotowego lub świeżo startego)
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 50 ml dowolnego mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
  • garść świeżego estragonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziaren sezamowych
  • 1 łyżeczka pestek z dyni
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu podsmaż na oliwie dynię ze wszystkich stron, dodaj chrzan, skórkę z cytryny, bulion i gotuj aż dynia będzie miękka.
  • Wyjmij łyżką cedzakową połowę kawałków dyni, resztę zmiksuj blenderem, dodaj mleko roślinne, sok z cytryny, kurkumę, siemię lniane, sól, uprażone na suchej patelni ziarna sezamu i dyni. Wymieszaj.
  • Wrzuć odłożone wcześniej kostki dyni. Wierzch posyp ziołami.