Zupa z dyni hokkaido z pieczonym czosnkiem i pomidorową salsą

Zupa z dyni hokkaido z pieczonym czosnkiem i pomidorową salsą
Autor: Shutterstock Zupa z dyni hokkaido podana z salsą z pieczonych pomidorów.
łatwy
45 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Delikatna i słodkawa zupa podana z solidną łyżką pikantnej pomidorowej salsy nabiera wyrazistości i przysłowiowego kopa. To zupa która rozbudza zmysły, rozgrzewa i koi. Bogata, aromatyczna i pyszna, idealna na jesienne dni. Rozpromieni nawet najbardziej ponure popołudnie.

SKŁADNIKI

  • Zupa:
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 główki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • sól i pieprz
  • Salsa:
  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwone chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Przygotować blaszkę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Główki czosnku przekroić w poprzek na pół. Położyć je na kawałku folii aluminiowej i na blaszce do pieczenia.
  • Czosnek polać obficie oliwą i ułożyć na nim gałązki tymianku, zawinąć folię w ścisły pakunek.
  • Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, posmarować oliwą.
  • Obok ułożyć również warzywa na salsę: pomidory, paprykę i chili. Wstawić blaszkę do piekarnika.
  • Po 25 minutach zdjąć z blaszki pomidory, paprykę i chili, a dynię i czosnek piec jeszcze 25 min w temperaturze 180 st. C.
  • Upieczoną paprykę i chili obrać ze skórki i zmiksować z pomidorami i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Przyprawić octem i cukrem, wymieszać.
  • W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, podsmażać ją w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z ziarnami kolendry przez 10 min.
  • Do cebuli dodać upieczony i wyciśnięty ze skórki czosnek i pokrojoną i obraną dynię, zalać bulionem, przyprawić i doprowadzić do wrzenia.
  • Zupę gotować jeszcze na małym ogniu przez 10 minut, następnie przestudzić, dodać oregano i zblendować lub przetrzeć przez sito.
  • Zupę podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z dużą łyżką salsy i świeżymi ziołami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej