Zupa fasolowa z pomidorami

2021-12-07
Zupa fasolowa z pomidorami
Autor: Shutterstock.com Zupa fasolowa z pomidorami
łatwy
40 min
4

Zupa fasolowa z pomidorami to pyszna rozgrzewająca wegańska alternatywa dla zwykłej fasolówki. Gotuje się ją szybko i łatwo. Dzięki dodanym ziołom ma wyborny, intensywny smak, a niewielki dodatek wędzonej papryki powoduje, że jej smak wszystkim przypadnie do gustu. 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 por, tylko jasna część
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu lub 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • olej do podsmażenia warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyścić i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę w talarki. Pora w krążki. Czosnek drobno posiekać lub przetrzeć. Fasolkę odcedzić. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i grubo posiekać.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę, smażyć 3 minuty. Dodać pora i czosnek oraz przyprawy: cząber, majeranek i listek laurowy, smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać pomidory i smażyć 2 minuty.
  • Do garnka wlać 1,5 l wody i gotować 20 minut.
  • Przed końcem gotowania dodać odcedzoną fasolkę.
  • Posolić do smaku i pieprzu.
  • Podawać posypany natką pietruszki z pajdą świeżego chleba.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zobacz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę