Zupa dyniowa z kurkami: dziecinnie łatwa, obłędnie pyszna

Zupa dyniowa z kurkami: dziecinnie łatwa, obłędnie pyszna
Autor: Shutterstock.com Filiżanka zupy dyniowej ze smażonymi kurkami i natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa dyniowa ze smażonymi kurkami wygląda bardzo elegancko. Jednak to przede wszystkim smaczna i kojąca zupa. Jej kremowa konsystencja doskonale współgra ze zwięzłymi grzybami usmażonymi prawie na chrupko. Najpyszniejsze skojarzenie jesieni! 

SKŁADNIKI

  • 250 g kurek, grzybów leśnych z rodzaju Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius)
  • 1 kg dyni piżmowej lub hokkaido
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić w kostkę. Dyni piżmowej nie trzeba obierać. 
  • Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić. Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła.
  • Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć cebulę oraz startą marchew. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać czosnek oraz pokrojoną dynię. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
  • Nalestępnie zalać bulionem. Gotować przez 10 minut lub do chwili, aż warzywa będą miękkie.
  • Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy oraz masła. Dodać oczyszczone kurki. Smażyć do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. 
  • Zupę podawać w filiżankach. Z dodatkiem smażonych kruek. Posypaną natką pietruszki. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej