Krem z kalafiora z bitą śmietaną według Magdy Gessler: przepis z Kulinarnej Fabryki Smaku

Krem z kalafiora z bitą śmietaną według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock.com Krem z kalafiora z bitą śmietaną według Magdy Gessler
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krem z kalafiora z bitą śmietaną to jeden z filarów nowego menu Magdy Gessler opracowanego dla Kulinarnej Fabryki Smaku w Jaworze na Dolnym Śląsku. Znana restauratorka tym razem wzięła na warsztat restaurację Magnolia i zamieniła ją w zupełnie nowe, niezwykle smaczne miejsce. Czy tym razem "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler to strzał w dziesiątkę? Oceńcie sami. 

Po raz kolejny Magda Gessler uruchomiła swoją nieposkromioną wyobraźnię kulinarną i z restauracji Magnolia działającej przy ulicy Kuzienniczej 14 w Jaworze stworzyła niesamowicie smaczną Kulinarną Fabrykę Smaku. Genialnie prosta i jakże pyszna zupa krem z kalafiora i ziemniaków po prostu bije wszystkie rekordy. I ten dodatek! Bita śmietana! Po prostu rozkoszna zupa na jesień. Zakochałyśmy się w tej prostej zupie podanej w wyrafinowany i elegancki sposób! 

"Kuchenne Rewolucje" z jaworską restauracją w roli głównej obejrzymy w najbliższy czwartek 7 października o 21.30 w TVN. Odcinek jest już dostępny na platformie player.pl 

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła (lub wegańskiego zamiennika)
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 30% lub 36% lub wegańskiego zamiennika
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • posiekany szczypior, natka pietruszki, rozmaryn i tłuczony pieprz do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podzielić na różyczki. Łodygę pokroić na kawałki. 
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  • Cebulę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodać kalafiora oraz ziemniaki. 
  • Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Zupę zmiksować na gładki krem. Najlepiej za pomocą blendera ręcznego. 
  • Zupę spróbować i doprawić cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Śmietanę ubić. Zioła posiekać.
  • Kremową zupę kalafiorą podawać udekorowaną zieloenią oraz łyżką bitej śmietany.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej