Jarzynowa z kurkumą: zupa na wzmocnienie odporności

2021-03-29
Jarzynowa z kurkumą: zupa na wzmocnienie odporności
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Jarzynowa zupa to już bogactwo dobroczynnych składników, a wzbogacona o kurkumę to istna skarbnica aktywatorów naszej odporności. Zupa w stylu azjatyckim jest smaczna, a do tego to doskonały środek  na wzmocnienie odporności. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej w kostkę
  • 2 duże marchewki obrane i posiekane
  • 1 duży pasternak lub pietruszka, obrany i posiekany
  • 3 łodygi selera posiekane
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 500 g filetu z piersi kurczaka lub polędwiczek kurzych, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli do smaku
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego w puszce
  • 1 mały jarmuż posiekany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się półprzezroczysta, czyli zeszklona, zajmie to około 5 do 8 minut.
  • Dodaj pokrojone marchewki, pasternak, seler i czosnek, smaż od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą sprężyste, takie al dente, zajmie to około 3 do 5 minut.
  • Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na tyle długo, aby zrumienić mięso, około 2 do 3 minut.
  • Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez co najmniej 30 minut (najlepiej godzinę). Spróbuj zupy i ewentualnie dodaj więcej soli.
  • Podawaj póki gorąca. Na zdrowie!