Smaki rodzinnego domu

2021-03-29
kaczka z jabłkami
Autor: photos.com Kaczka z jabłkami, czyli tradycyjna kaczka po polsku
łatwy
60 min
4

Tradycyjna kuchnia polska jest smaczna i inspirująca. Niestety, nie wszystkie produkty przed laty wykorzystywane w kuchniach naszych babć możemy kupić na co dzień. Teraz wiele z nich, np. dziczyznę, królika czy suma dostaniemy w Biedronce. Warto po nie sięgnąć, by przypomnieć sobie smaki rodzinnego domu.

KACZKA Z JABŁKAMI I Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Kiedy myślimy o smakach domu, wspominamy wątróbkę z jabłkami, gulasz wieprzowy czy flaki. A gdyby tak jabłka zastąpić gruszkami, wieprzowinę dziczyzną, a do flaków dodać pomidory i kaszubski ser Kaszëbsczi? Teraz delektowanie się specjałami kuchni polskiej w nowej odsłonie jest łatwiejsze niż kiedykolwiek, bo w Biedronce wystartowała akcja „Biedronka smakuje domem”. Potrwa do 25 października.

Do kupienia jest ponad 190 produktów kuchni polskiej. Są wśród nich te niegdyś często wykorzystywane, ale dzisiaj rzadko przez nas jadane gatunki mięs i wędlin – dzik, jeleń czy perliczka. Jest również szeroki wybór dodatków, takich jak grzyby marynowane, borówka albo żurawina w słoiczkach. Do tego duży wybór ryb, w tym sum czy świeży śledź, nabiału z różnych stron Polski, przetworów oraz makaronów i kasz. Mamy więc możliwość przypomnieć sobie dania znane z rodzinnego domu, ale też na nowo odkrywać polskie smaki.

Tradycyjne specjalności i lokalne smaki na wyciągnięcie ręki

Polska kuchnia słynie z wędlin i innych produktów, wytwarzanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wiele z nich to specjały, których nie znajdziemy w innych zakątkach Polski. Jakość i pochodzenie tych wyrobów gwarantują przyznane im specjalne oznaczenia. Niektórzy producenci mogą się poszczycić min. 25-letnią, udokumentowaną historią wytwarzania swoich produktów. A jeśli wykorzystują przy tym przyprawy naturalne, np. podczas tradycyjne go peklowania , ich specjały mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Te również znajdziemy na półkach Biedronki. Wśród nich jest np. kiełbasa krakowska sucha tradycyjna czy karczek sądecki tradycyjny. 

Warto także zwrócić uwagę na artykuły z oznaczeniem GT S – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. To artykuły zarejestrowane ze względu na ich unikalność oraz historię pochodzenia. Wśród tych produktów w Biedronce znajdziemy takie przysmaki, jak wielkopolski olej rydzowy czy kiełbasę myśliwską.

Teraz bez trudu można skosztować również miodu z Bieszczad , bryndzy sądeckiej czy wielkopolskiego smażonego sera z Czarnkowa. Po te i inne lokalne specjały wcześniej trzeba było jechać na drugi koniec kraju, a teraz dostępne są w 2750 sklepach Biedronka, czyli niemal za każdym rogiem.

Polskie smaki w nowej odsłonie

No dobrze – ktoś mógłby powiedzieć – ale jak te wszystkie smakołyki przyrządzić? Sięgnijmy po folder dostępny w Biedronce. Znajdziemy w nim przepisy na tradycyjne dania, ale w nowoczesnej odsłonie, m.in. na jelenia duszonego w soku jabłkowym, łopatkę jagnięcą pieczoną z ziołami, golonkę w miodzie czy perliczkę nadziewaną warzywami i śliwkami.

Kto rozsmakuje się w kuchni polskiej w październiku, będzie mógł już wkrótce kontynuować podróż po rodzimych smakach z wyjątkową i pięknie ilustrowaną książką kulinarną Biedronki „ KUCHNIA POLSKA. Pysznie i zdrowiej”. Książkę będzie można kupić w listopadzie w cenie 4,99 zł. By skorzystać z tej promocji, wystarczy w dniach 12–25 października dokonać jedno-razowego zakupu artykułów z oferty „Biedronka smakuje domem” za kwotę min. 49 zł i z wykorzystaniem karty lojalnościowej „Moja Biedronka”.

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 4 PORCJE:
  • pół główki czerwonej kapusty
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kaczka z jabłkami Prosto do Piekarnika
  • 200 g kaszy gryczanej Plony Natury
  • 100 g suszonych śliwek Bakallino
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Czas przygotowania: 1 godz. 30 min

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Poszatkuj czerwoną kapustę, posiekaj czosnek, cytrynę pokrój w plastry.
  • Kapustę i czosnek włóż do brytfanny, zalej 500 ml wody, następnie dodaj przyprawy.
  • Na kapuście ułóż plastry cytryny i kaczkę.
  • Piecz 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  • Zagotuj 1 l wody i wsyp do niej kaszę, dodaj śliwki i 1 łyżeczkę soli.
  • Gdy kasza się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 10–15 minut.
  • Posiekaj natkę pietruszki. Kaszę odcedź i wymieszaj z pietruszką.
  • Upieczoną kaczkę podziel na kawałki. Serwuj z kaszą i kapustą.