Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu. Jej smak podkręcisz ogórkiem kiszonym

Surówka z pora, marchewki i jabłka  z ogórkiem kiszonym
Autor: Shutteratock Surówka z pora, marchewki i jabłka, świetnie smakuje podkręcona kwaskowym kiszonym ogórkiem.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z pora, marchewki i jabłka to prosty dodatek warzywny do obiadu, który pasuje właściwie do każdego dania. Świetnie smakuje podana do wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Znakomicie uzupełnia dania rybne, jak i jarskie placki czy kotlety. Jest smaczna, prosta, tania i do wszystkiego. Idealna! A gdy dodasz do niej kiszonego ogórka, będzie jeszcze lepsza.

SKŁADNIKI

  • 1 duży por
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • olej
  • pieprz i sól
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie 3 łyżki gęstej śmietany
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora oczyścić, opłukać, białą i jasnozieloną część drobniutko posiekać w półkrążki (zielone liście zostawić, można je zużyć do wywaru warzywnego lub zupy).
  • Marchewkę i jabłko obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki również zetrzeć.
  • Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało, wymieszać z tartą marchewką i ogórkiem oraz siekanym porem.
  • Przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem.
  • Aby złagodzić ostrawy smak pora można dodać nieco gęstej śmietany.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Galeria: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej