Soczysta surówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem smakuje świeżo i soczyście. Świetnie pasuje do dań pieczonych i grillowanych. Oczyszcza kubki smakowe i orzeźwia. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Szczególnie jeśli macie nasz łatwy przepis na surówkę z młodej kapusty. 

Wskazówki, jak zrobić surówkę z młodej kapusty:

Kapustę drobno pokrój na wąskie paseczki. Możesz także zszatkować ją na staromodnej szatkownicy lub nowoczesnej mandolinie. 

Pokrojoną kapustę wymieszaj z pokrojonym w słupki ogórkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Posyp solą i cukrem. Wymieszaj i odstaw. Pod wpływem soli liście kapusty zmiękną, uwolnią wodę i olejki eteryczne. Kapusta stanie się nie tylko bardziej miękka, ale również lżej strawna. I najważniejsze - pyszniejsza.

Wodę uwolnioną z ogórka warto związać odpowiednim dodatkiem sosu. Najlepszy będzie gęsty majonez i jogurt. Gdy wymiesza się całość surówka będzie pokryta pysznym i lekkim sosem. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 250 g ogórków gruntowych lub szklarniowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub wegańskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę bardzo drobno pokroić nożem lub zszatkować.
  • Ogórki gruntowe obrać ze skórki. Ogórki okroić w słupki.
  • Koperek posiekać. Szczypiorek drobno pokroić.
  • Kapustę i ogórki przełożyć do miski. Posypać koperkiem i szczypiorkiem. Oprószyć cukrem i solą. Lekko wygnieść. Pozostawić na 15 minut.
  • Surówkę wymieszać. Dodać pieprz, majonez, jogurt i sok z cytryny. Ponownie wymieszać.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej