Surówka z kapusty szpiczastej z ogórkiem, kukurydzą i serkiem homogenizowanym

Surówka z kapusty szpiczastej z ogórkiem, kukurydzą i serkiem homogenizowanym
Autor: Shutterstock.com Surówka z kapusty szpiczastej z ogórkiem i kukurydzą
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z kapusty szpiczastej smakuje jesienią jak z młodej kapusty. Dodajcie do niej soczystego ogórka szklarniowgo i słodką kukurydzę. Całość świetnie uzupełni oryginalny dressing z serka homogenizowanego. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty szpiszastej
  • 2 ogórki wężowe
  • 1 puszka kukurydzy, osączonej
  • 1 pęczek koperku
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydze osączyć z zalewy.
  • Warzywa wymieszać razem z posiekanym koperkiem.
  • Przygotować dressing. Do serka homogenizowanego dodać oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić 1 łyżeczką soli oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. 
  • Do surówki dodać przygotowany sos. Wymieszać wszystko razem. Odstawić na 30 minut do lodówki. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej